Yrjö Edelmann - Målningar och Litografier

Se bilder från vernissage!

Wrapped and stringed blue and grey heaven
Oil on canvas 140x210 cm 2004

Yrjö Edelmann leker med oss, i gränslandet mellan fantasi och fakta där färg och form ständigt lockar och utmanar våra sinnen. Skuggor belyser motivet, gör det levande och verkligt och skapar tre dimensioner av två. Han lyckas göra illusion av en verklighet. Eller är det kanske tvärtom?

Tekniken kallas "trompe-l'oil" eller på engelska "to fool the eye" och bygger på en optisk synvilla. Det du ser är inte alltid vad det är. Eller är det kanske Yrjö Edelmann som visar en oförutsägbar verklighet som den egentligen är - vi skapar en relation till ytan och tror att det vi ser är en faktisk sanning.

Yrjö Edelmann
född 1941 i Helsingfors

Det var när Yrjö Edelmann erhöll det prestigefyllda uppdraget att, i likhet med Andy Warhol, Keith Haring och Kenny Scharf, bli Absolut Artist of the Year 1995, som uppmärksamheten väcktes på allvar internationellt.


Yrjö Edelmann i sin ateljé
i Stockholm 2004.

Han målade ett bidrag till Absolut Vodkas annonskampanj i USA. Sedan dess har Yrjö Edelmann blivit ett alltmer efterfrågat namn över hela den amerikanska kontinenten med återkommande separatutställningar i bland annat New York, Los Angeles och Dallas.

Yrjö Edelmann kom med föräldrarna som tioåring från Helsingfors till Stockholm 1951. Drygt tio år senare blev han illustratör inom Åhlén & Åkerlunds förlag i Stockholm, där han gjorde både bokomslag och veckotidningsillustrationer.
Inspirerad av både den franska surrealismen, med irrationella och drömlika motiv, och den amerikanska hyperrealismen, fann han sin egen stil i mitten av 1970-talet.
Sedan 1976 har han ställt ut kontinuerligt i USA, men också hans utställningar i Paris och Tokyo har väckt stor uppmärksamhet.

På Galleri Smedbyn visar Yrjö Edelmann sina kända motiv med paket, skrynklat omslagspapper, tejp och snören. Men han visar också den utveckling som hans konst tagit från de första surrealistiska motiven, via det första pappersmolnet, till inslagna motiv och de senaste lekfulla kuberna. Där vrids perspektiven ständigt i betraktarens öga och pappersbitarna tycks sväva tyngdlösa i en kub, som en illusion byggd på skuggor och vår hjärnas rutinmässiga förmåga att tolka det vi ser.
Men vad är det egentligen?

Yrjö Edelmann har under 30 år alltmer trätt fram som en av vårt lands bästa representanter för det djärva måleriet som bygger på en grund av genuint hantverk och kunnande. I år ställer han ut på fyra gallerier; bland annat i Paris, i Houston - och på Galleri Smedbyn!

Välkomna hit och njut tillsammans med oss. Låt dina ögon luras av Yrjös illusionskonster.

Vernissage 30/10 2004 kl 15.00-18.00.
Konstnären medverkade vernissagedagen och söndagen 31/10.
Se bilder!


Leken med perspektivet
började 1976.


Det första pappersmolnet
blev början på en ny epok.


Det stora genombrottet
skedde när Edelmann blev Absolut-konstnär.

 


Konst av Yrjö Edelmann
Packed Blue heaven
Oil on canvas 2004
Större bild

Paper object with passpartout
Oil on Canvas 2004
Större bild

 

 

 

 

Stringed Box of lemon
Litografi
Större bild
Wrapped McLaren collection, London England
Oil on canvas
95x370 cm
Större bild

© Galleri Smedbyn. Smedbygatan 3C, 561 42 Huskvarna. Tel 036-14 35 70
brandjohan@gallerismedbyn.se