Jussi Taipaleenmäki


Paret Litografi

Jussi Taipaleenmäki
Målningar, skulpturer, reliefer och litografier


Naivisten, olja 2002

Från Uleåborg till du Louvre

Jussi Taipaleenmäki är autodidakten från finska Uleåborg som med sitt personliga måleri tagit sig ända in i entrén till den franska konstens högborg, Carrousel du Louvre, en utställningshall i direkt anslutning till det berömda muséet i Paris.

Här valdes Jussi ut att representera Finland på utställningen "Salon 2004 de la Nationale Beaux Arts". Han visade den franska publiken - och dåvarande presidenten Jacques Chirac som invigde utställningen - två av sina verk, bland annat Naivisten som du ser här ovan och Den förlorade sonen, som båda finns med på utställningen på Galleri Smedbyn.

Gitarristen är en representant för Taipaleenmäkis tidigaste konst. Tavlan fanns med på hans första stora utställning på Galleri Smedbyn 1982. Jussi Taipaleenmäki är född 1948, bosatt i Sverige sedan 1964 och konstnär på heltid sedan 1979. Han är idag en ofta anlitad konstnär för offentliga utsmyckningar, i december 2007 invigs bland annat en större bronsskulptur utanför hans gamla arbetsplats, pappersbruket i Hyltebruk.

Hans personliga nyfikenhet och konstnärliga utveckling har skapat nya nyanser i hans färgskala, men också andra uttrycksformer, där skulpturer och träreliefer är viktiga inslag. På Galleri Smedbyn ser du både verk i hans klassiska utformning, men också exempel på nya och spännande verk.

Jussi har breddat Jussi-ismen.
 Jussi Taipaleenmäki har en särskild plats i både Inga-Lills och mitt eget hjärta. Inte bara för att det är 25 år sedan han ställde ut här för första gången, då Jussi ännu inte var etablerad på den konstnärliga scenen. Då hade han nyligen slutat som pappersarbetare i Hylte. Nej, kärleken till Jussi och hans konst stannade inte vid hans första stora utställning, den har följt oss och Galleri Smedbyn under alla år. Vi har haft glädjen att få visa vår publik Jussis konst vid flera tillfällen sedan dess; många besökare har under åren glatt sig och njutit av hans känsloladdade färgprakt ofta kopplade till vardagslivet eller som illustrationer till välkända visor, företrädesvis Dan Andersson och Cornelis Vreeswijk. Folkkära karaktärer och sneda hus i en skön balans.

Vi har följt hans utveckling som målare och skulptör och visar nu verk från såväl hans tidiga tid som nutida målningar och skulpturer präglade av det som vi en gång kallade Jussi-ismen.
Spanska gitarristen, olja 1982


Kvinnostol bronsskulptur


För att se tavlorna nedan i större format, klicka på miniatyrerna.


Molnfångaren, olja 1982


Badande kvinnor trärelief

 

Hommage à Cornelis av Jussi Taipaleenmäki

 


Jussi Taipaleenmäki

Balladen om Herr Fredrik Åkare och den söta Cecilia Lind.

Samtliga blad i mappen finns på Galleri Smedbyn. Tryckta på Zorns 300 g grafikpapper av Grafiktryckaren Arne Andersson. Upplaga 260 + 25 HC i romerska siffror.
 

© Galleri Smedbyn. Smedbygatan 3C, 561 42 Huskvarna. Tel 036-14 35 70
brandjohan@gallerismedbyn.se