Kjell Sundberg

Vernissage 11 november 2005 - se bilder

Kjell Sundberg i sin ateljé

Glädje är till för att upplevas

Det är nu fjärde gången Kjell Sundberg återvänder till Galleri Smedbyn, 24 år efter debututställningen. Han bjuder på sagoberättelser från Hakarps socken, där pigan Britta Greta Löfquists berättarkonst nu fått en egen uttolkare i form av Kjell Sundeberg. På utställningen möter du också Hervarasagan och berättelsen om svärdet Tirfing, en isländsk saga med knytningar till Småland.

I Kjell Sundbergs bildvärld blir fantasi och drömmar tydlig verklighet. Det är som om konstnären vill mana oss att, trots vår mänskliga bräcklighet, iscensätta det liv vi verkligen vill leva.
Tyngdlagar är till för att upphävas, kärlek till för att förverkligas. Glädjen till för att upplevas.
Kjell Sundberg är skogsarbetaren och industriarbetaren från Angelstad väster om Ljungby som målat på heltid sedan hans första succéutställning på Galleri Smedbyn 1981. Då såldes samtliga tavlor inom några få timmar och hans utställning uppmärksammades i rikspress.
Kjuell Sundberg är en Hjärtans målare, som låter elefanter med lysande röda tånaglar tyngdlöst cykla på en enhjuling tillsammans med en förälskad man som jonglerar med åtta hjärtan.
I kärlek är allt möjligt.

Hervarasagan
Hervarasagan hör till de isländska sagor som kallas fornaldarsagor. Det är berättelser om kungar och hjältar från forna dagar.

En Sagoberättare från Hakarps socken
Det finns 22 sagor och sägner nedskrivna efter hakarpsfödda tjänstekvinna och sagoberättare Britta Greta Löfquist.
Flera av dessa har Kjell Sundberg tolkat och illustrerat på sitt eget sätt.


Horvarder (Arngrims son) till vänster, begär att få Ingeborg i Uppsala (i mitten). Till höger Hjalmar den Hågfulle. (Hervarasagen)

Vernissage 19/11 2005 - se bilder!

För att se tavlorna i större format, klicka på miniatyrerna.


 

© Galleri Smedbyn. Smedbygatan 3C, 561 42 Huskvarna. Tel 036-14 35 70
brandjohan@gallerismedbyn.se