Leif Ahnlund


Totte Hallman

Race Art

Den internationellt kände motorkonstnären Leif Ahnlund

  • Årets konstnär i tysk motorsport 1990

  • Jubileumskonstnär på Isle of Man TT vid 90-årsjubiléet 1997

  • Frimärkskonstnär i Sverige 2002. Får hedersuppdraget att göra frimärksserien Motorcykelsport med svenska mc-världsmästare åt Posten.

Leif har utfört många uppdrag åt företag och organisationer inom mortosporten och hans bilder har visats över hela världen. Han har setts i svensk TV ett antal gånger, bl a i den prisade filmen "Målaren på Isle of Man" av Josef Blazenin som sändes i TV1 1999.

Utöver de uppskattade TT-motiven från Isle of Man, där vi får följa med berömda förare på en tur runt banan, visar Leif den här gången även bilder från historiska Formel 1- och landsvägslopp. Det är från de stora åren på 50- och 60-talen med namn som Juan Fangio, Stirling Moss och Joachim Bonnier. Ferrari, Lotus och Jaguar jagar varandra runt Monacos gator. Nurnburgerrings skogar och, för den del, Anderstorps mossar. Leif berättar i sin bilder om en gyllene epok som aldrig återkommer, men heller aldrig kommer att glömmas.

Vi får också se en serie bilder från bilkyrkogården i Ryd, där naturen långsamt bryter ner de uttjänta bildvraken och där mossor och lavar ger ett rikt färgspel. Fler tillbakablickar blir det även med gamla amerikanare från 50-talet, som tillsammans med de övriga motiven ger en sammanfattning av det senaste halvseklets motorkultur. Man kanske kan säga att Leifs konst handlar om detta - motorkultur. Om hur vi under olika tider uppfattat våra älskade och hatade motorfordon, om hur racermaskinerna var sin tids teknologiska spjutspetsar vad gäller kraft och design, om hur förarna var större än filmstjärnor och regeringschefer och om hur alla älskade Varg-Olle och Ove Fundin.

För att se tavlorna i större format, klicka på miniatyrerna.

© Galleri Smedbyn. Smedbygatan 3C, 561 42 Huskvarna. Tel 036-14 35 70
brandjohan@gallerismedbyn.se