EN RETROSPEKTIV VANDRING GENOM

TRE ÅRTIONDEN AV SKAPANDE

 

Galleri Smedbyn 2/3 - 1/4 2013

Vernissage lördagen den 2 mars  kl 15 -18

Konstnären medverkar på vernissagedagen samt söndagen den 3 mars

 

Kören Qvinntetterna medverkar på vernissagedagen.

 

 

 

 

Det har gått trettio år sedan jag första gången blev inbjuden att ställa ut på Galleri Smedbyn. Trettio år, så makalöst fort årtionden försvinner… Jag hade målat några år, gått kurser, utbildat mig på distans, gjort ett par ateljéutställningar och närt konstnärsdrömmar framför staffiet.

Insikten att den där passionen nog fanns i arvet hade landat ungefär samtidigt och jag gav mig hän, sorglös och ivrig.

 

Så hände det att jag blev presenterad för Brand-Johan och han erbjöd galleriets vita väggar. Vi hängde hundra tavlor och jag undrade i mitt stilla sinne var jag skulle göra av dem alla när utställningen var över.

Så öppnade vi. Att beskriva responsen – vad ska jag välja för ord? Den var alldeles överväldigande, jag blev knockad av något som nästan liknade kärlek. Det är ett av mitt livs mest självlysande minnen.

 

Sedan dess har jag ställt ut på små och stora gallerier, på museer och i konsthallar, i Sverige och ute i världen. Jag har vandrat genom genrer och stilar, testat uttryck, material och domäner, strövat runt i öppna landskap, fascinerats av att lura ögat och då och då låtit slumpen ta över i ett måleri helt utan avsikter. Andra gånger har tanken fått styra handen i total kontroll över hantverket.

 

Jag har fogat mig, vågat, inte vågat, lyssnat, inte lyssnat. Och bilderna har följt med, somliga spontana rörelser inifrån och ut, andra förväntade och inordnade.

Men så är livet, vi har inte samtidigt tillgång till alla delar av oss själva och överraskas ofta av vilka vi är. Men i stunden är vi förmodat ärliga.

 

Att vara målare fordrar envishet, tålamod och en viss fallenhet, men framförallt förhoppningar om att någon därute svarar på de bilder man gör. Kraften att skapa vidare kommer ur acceptansen. Att visa sina bilder kräver mod, det är att blotta sig, det är att sårbar och skyddslös bli accepterad eller avfärdad. Och jag undrar ibland hur jag vågat. Under alla dessa år.

 

Men kanske handlar det då om det där andra – om drivet, nyfikenheten, önskan att få gestalta. När lusten segrar över anpassligheten och måleriet blir sin egen belöning. När bilden växer och överraskar, färgen får liv och duken glöder. Då. Där. När man finns i de andra rummen, ensam med sig själv och Bilden.

 

Välkommen att följa med på min resa!

 

Utställningen är en provkarta på alla mina uttryck och faser; det är ljuvt och färgstarkt, stort och smått, uttrycksfullt och lågmält. Det är spretigt, varierat och osammanhängande, precis som det måste få vara när man visar en retrospektiv sammanfattning av tre årtionden av skapande.

 

                                                       Lotta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galleri Smedbyn hälsar Lotta Backman välkommen tillbaka. Att tänka sig att det är

30 år sedan Lotta gjorde sin debututställning i  Galleri Smedbyn är ofattbart. Mycket

har hänt under denna tidsperiod. Att nu presentera en stor retrospektiv utställning

i samarbete med Lotta Backman är för oss på Galleri Smedbyn en stor ära.

Vi hälsar vår stora och trogna publik hjärtligt välkommen till en spännande konstupp-

levelse!

 

Brand-Johan”, Ingalill och Lotta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjärtligt välkomna! Inga-Lill, Lotta och ”Brand-Johan”.Utöver galleriet finns Café Vapensmeden, en medelpunkt inte bara för den hungrige utan även för kulturaftnar och liknande.

Galleri Smedbyn i en trivsam miljö, ett 50-tal konstnärer
ställer ut konst, keramik och glas.
Servering. Fri entré.

Mer information hittar du i menyn till vänster!

 

 

© Galleri Smedbyn. Smedbygatan 3C, 561 42 Huskvarna. Tel 036-14 35 70
brandjohan@gallerismedbyn.se